Vad ska man tänka på när man ska byta fönster?

Fyra saker att lägga på minnet: Fönstret ska ha ett lågt U-värde och vara inbrottsklassat, monteringen ska vara fackmannamässigt utförd och du ska få garanti mot röta, funktionalitet och montering.

Ju lägre U-värde, desto mer energieffektivt fönster

Ett fönsters värmeförlust mäts i U-värde. Ju lägre U-värde desto mer energieffektivt är fönstret. Däremot innebär låga U-värden ofta mer kondens på fönstrets utsida. För att undvika detta rekommenderas därför att välja fönster med lågt U-värde och ett glas som håller kondensen borta.

Monteringen av fönster är nästan lika viktig som fönstrets kvalitet

Vid ett fönsterbyte är det mycket att tänka på. Placering i vägg, justerbart infästningsmaterial, rätt drevning (isolering), plåtarbete, foder, lister och smyg. Vi rekommenderar dig att anlita en projektledare med montörer som har erfarenhet, kunskap och utbildning i att montera fönster. Erfarna projektledare kan även se nya möjligheter att öppna upp och göra det ljusare i hemmet. Mer om Morups projektledare och den process som de arbetar efter kan du läsa här.

Kräv garanti på ditt fönsterbyte

Tänk på att välja leverantör som tar ansvar för garanti på både fönster och montage. På själva fönstret bör det vara minst 20 år mot röta, 10 års funktionsgaranti och 10 år på montaget.

Inbrottsklassat försvårar för tjuven

Inbrottstjuven tar inte huvudentrén. Han eller hon väljer altandörren eller undanskymt fönster på husets baksida. Kolla om fönstret och altandörren är inbrottsklassade, det vill säga testade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (idag RISE). Det är den bästa försäkringen mot objudna gäster. Mer om inbrottsklassade fönster kan du läsa här.

 

Snabbaste vägen till ett kostnadsfritt hembesök
Fyll i ditt postnummer så kontaktar din lokala projektledare dig inom kort.
och gärna