U-värdet är ett sätt att mäta energiförlusten i ett fönster. Ju lägre U-värde desto mindre energi släpper fönsterkonstruktionen igenom. Hus från 1970-talet har fönster med ett U-värde på ca 2,5 medan nya fönster har så lågt som 0,8. Med nya fönster kan du ofta sänka inomhustemperaturen med 1-2 grader och minska dina uppvärmningskostnader med upp till 30 procent.
När är det dags att byta fönster?
I ett hus från 1970-talet försvinner en tredjedel av värmen ut genom husets fönster. Ofta kan man känna hur temperaturen sjunker ju närmare husets fönster man kommer. Ibland märks det även på golvtemperaturen. Med gamla fönster rinner kylan ner och lägger sig på golvet. Detta så kallade kallras gör att du fryser om fötterna och du känner dig tvungen att höja inomhustemperaturen.
Vad ska man tänka på om man vill sänka sin energikostnad?
Välj ett fönster med lågt U-värde, det vill säga åtminstone mindre än 1,0 och slarva inte med monteringen. Det är nämligen inte enbart fönstrets kvalitet som hjälper till att minska värmeförlusten. Fönstret måste också vara monterat på ett fackmannamässigt sätt med rätt isolering i utrymmet mellan fönsterkarmen och väggreglarna. Billiga skum kan svälla för mycket och göra att karmen slår sig och fönstret inte går att öppna. Något som är mycket svårt att justera i efterhand.
Morups låga u-värde
På Morups har vi satsat på så lågt u-värde som möjligt. Vi har valt att ha en distanslist som är 18 mm bred istället för den vanliga på 16 mm. Distanslisten är dessutom med varmkant vilket innebär att den är gjord av stål som inte leder värme lika bra som vanlig aluminium. Detta tillsammans med tre glas på 4 mm gör vår glaskassett 48 mm tjock.
I båga glasfacken har vi argongas vilket gör att luften rör sig saktare mellan glasen och då kyls glasen inte lika snabbt.
Smal karm och båge är också en förutsättning. Glaset har nämligen en bättre isolerande förmåga än vad trä har och ju mer glasyta desto bättre u-värde. Här kan du läsa mer om u-värde på fönster